به نام خدا
در این مطلب مجموعه تاریخ که جز شیرین ترین مجموعه های علوم انسانی است، معرفی می شود.
بعضی آدم ها عاشق داستان های قدیمی اند و هنوز که هنوز است وقتی در تخت جمشید راه می روند انگار به گذشته های دور پرتاب شدند و در ذهن خود می توانند سرستون ها را ببیند ومردمی با لباس های باستانی را تصور کنند. این گونه افراد بهترین آدم هایی هستند که می توانند برای درس خواندن به سراغ مجموعه تاریخ بروند.
در تعریف تاریخ، دو مفهوم، یعنی «موضوع تاریخ» و «خود علم تاریخ» در یک لفظ مشترک «تاریخ» بیان میشود.
"مایکل استنفورد" هم این دو مطلب را از هم تفکیک میکند و تذکر میدهد که «موضوع تاریخ» از آگاهی داشتن به آن متفاوت است، اما دانش تاریخ را «خاطره تاریخی» مینامد و انواع آن را بیان میکند. وی در این باره مینویسد:
«در آغاز باید این نکته روشن شود که تاریخ یک چیز نیست، بلکه چندین چیز است. تاریخ هم عبارت است از چیزی که اتفاق میافتد (موضوع تاریخ) و هم تصویری که از آن در ذهن میسازیم (دانش تاریخ) ».
اکثر جامعه نسبت به مطالعه تاریخ در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دید خوبی ندارند و معتقدند که آدم عمر خود را تلف می کند؛ چرا که مجموعه تاریخ نسبت به مجموعه های دیگر علوم انسانی جز رشته های ضعیف از نظر شغلی و بازار کار هستند. به همین دلیل کار در این رشته خیلی وابسته به علاقه شخصی افراد است.
درست است که بازار کار مجموعه تاریخ بسیار ضعیف است اما با وجود این آدم کاری، راه خود را باز می کند. ممکن است تاریخ خوانان دقیقا مورخ نشوند چرا که هیچ مورخی دقیقا تاریخ خوان نبوده است. دانشجویان تاریخ می توانند در روزنامه ها، طراحی سوالات کنکور و ... کار کنند و در مقاطع بالاتر می توان پژوهشگر حوزه تاریخ یا هیئت علمی شوند. افرادی که در سطوح بالای رشته های تاریخ درس خوانده اند بعد از چندین سال کار در این حوزه می توانند مورخ و پژوهشگر این حوزه شوند و حتی به تالیف کتب بپردازند.
تاریخ درس شیرینی است و حتی خواندن منابع آزمون های تاریخ می توان لذت بخش باشد و قبولی آن در صورت وجود علاقه در کارشناسی ارشد و مقاطع بالاتر می تواند آسان باشد. خوشبختانه ظرفیت دانشگاه های پذیرنده رشته های تاریخ نیز خحوب است و افراد می توانند دغدغه قبول نشدن نداشته باشند.
یکی از بزرگترین دغدغه ها برای آزمون کارشناسی ارشد تاریخ و حتی دیگر مجموعه های تحصیلی انتخاب رشته است. گاه اتفاق می افتد دانشجو با توجه به رتبه ای که به دست آورده حتی می تواند در نوبت روزانه یا دانشگاهی خوب قبول شود اما به دلیل ناآگاهی و کمبود اطلاعات، انتخاب رشته ای غلط انجام می دهد و نمی تواند در رشته مورد نظر یا حتی دانشگاهی خوب قبول شود. در این مواقع استفاده از نرم افزار انتخاب رشته داوطلب را کمک کند و از دانشگاه و رشته ای که در آن قبول می شوند، باخبر سازد.