به نام خدا
وقتتون بخیر - یلداتون مبارک
یکی دیگر از رشته هایی که در جرگه رشته های پرطرفدار کنکور علوم پایه پزشکی قرار می گیرد، گرایش ژنتیک پزشکی یا ژنتیک انسانی است. در دهه های اخیر به سبب رشد روزافزون این رشته، در میان متقاضیان ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی محبوب شده است.
اگر بخواهیم در یک جمله به معرفی گرایش ژنتیک انسانی بپردازیم، باید بگوییم : «ژنتیک پزشکی بخشی از ژنتیک انسانی است و بیشتر به بررسی علل ناهنجاریهای ژنتیکی در انسان میپردازد و با توصیف دقیق وضعیت و علت مولکولی آن سعی در ایجاد راهکارهای جلوگیری از بروز وضعیت، تشخیص قبل از تولد و حتی درمان آن دارد. »
البته این تعریف برای شناسایی کامل ژنتیک انسانی راهگشا نیست. اگر شما مایلید در این گرایش ادامه تحصیل بدهید نیازمند بررسی دقیق تر و ریزبینانه این گرایش هستید. کسانی که می خواهند در این رشته ادامه تحصیل بدهند بهتر است در ابتدا از آینده شغلی و مراحل تحصیل به خوبی باخبر شوند. علاوه برآن داوطلبان باید از نحوه برنامه ریزی درست مطلع باشند و با آگاهی از منابع خوب و متناسب با آزمون ارشد ژنتیک انسانی، در این مسیر حرکت کنند.
دانش آموختگان این رشته می توانند در مراکز تحقیقاتی ژنتیک و شرکت های دانش بنیان، مشارکت در پروژه های دانشگاهی بین دانشگاهی و ملی در حوزه پژوهشی، همکاری در مطب پزشک و متخصص ژنتیک به عنوان مشاور، طراحی و اجرای پروژه های مرتبط با ژنتیک، ارائه خدمات تخصصی در مراکز تحقیقاتی و به عنوان مسئول فنی آزمایشگاه ژنتیک به فعالیت بپردازند.
داوطلبان برای این که بتوانند آماده کنکور کارشناسی ارشد بیوشیمی شوند، لازم است بعد از آگاهی از آینده شغلی رشته مورد نظرشان، به سراغ برنامه ریزی بروند. برنامه ریزی عبارتست از فرایندی دارای مراحل مشخص و بهم پیوسته برای تولید یک خروجی منسجم در قالب سیستمی هماهنگ از تصمیمات. طبق این تعریف داوطلب باید مراحل آمادگی برای کنکور نظیر مطالعه درسنامه ها، تست زنی، تهیه منابع آزمون کارشناسی ارشد ژنتیک انسانی، شرکت در آزمون های آزمایشی و ... را مشخص کند و کارها از پیوستگی و انسجام لازم برخوردار باشند تا به هدف تعیین شده دست یابند.
بنا به نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران هدف از تحصیل در رشته ژنتیک انسانی عبارتند از؛
دانشجو در پایان این دوره بتواند قابلیتهایی مشتمل بر موارد زیر را کسب نماید:
با کسب آموزش اصولی بتواند برای بحثهای علمی و پژوهشی مربوط به رشته و نیاز جامعه، آماده شود.
همچنین مهارتهای اولیه جهت شرکت در بحثهای گروهی، کارگاههای علمی، سمینارها و کنفرانسهای علمی – آموزشی و پژوهشی را کسب نماید. به علاوه، با آموزش مهارتهای اولیه و مبنایی جهت کار در آزمایشگاههای پژوهشی ژنتیک انسانی و پزشکی، توانایی لازم را بدست آورد. و با آموزش مهارت نسبی در چگونگی روند و مراحل انتخاب پایان نامه، نگارش پایان نامه، تهیه اصولی مقاله علمی پژوهشی و سخنرانی علمی بتوانند قابلیتهای اولیه یک پژوهشگر خلاق را احراز نماید. و این تواناییها به نوبه خود بتواند موجبات رشد شخصی و فردی و کسب نسبی شایستگی حرفهای و اجتماعی دانش آموخته را فراهم آورد. آشنا شدن با اصول اولیه کار در آزمایشگاه های ژنتیک انسانی و پزشکی، و کسب آمادگی اولیه برای پردازش عالمانه ایدههای جدید برای پژوهشیهای آینده از اهداف کلی تکمیلی این رشته به حساب میآید.