به نام خدا
یکی از رشته های پرطرفدار علوم انسانی در مقطع دکتری، دکتری رشته مشاوره است به طوری که افراد از رشته های مختلف و حتی بسیار نا مرتبط با رشته مشاوره در کنکور آن شرکت می کنند. در این مطلب به معرفی اجمالی رشته مشاوره و دکتری مشاوره می پردازیم.
با نگاهی به اطراف می توانیم متوجه شویم در شرایطی زندگی می کنیم که بسیار پر تب و تاب است و افراد از مسائل و مشکلات عاطفی و روحی و روانی بسیار رنج می برند. در چنین شرایطی ما نیازمندیم متخصصانی هستیم که به یاری مردم بپردازند و آن ها را در گذر از این شرایط پر تب و تاب راهنمایی کنند.
به نقل از ویکی پدیا مشاوره عمل مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی درباره یک موضوع است که بین مراجع (کمکگیرنده) و متخصص (مشاور) انجام میگیرد. در واقع مشاور کسی است که به حرف های مراجع خود به خوبی گوش می دهد و بعد از شناخت ویژگی ها و ریزه کاری های شخصیت فرد مراجع، خود را به جای وی می گذارد و به ارائه راه حل هایی برای عبور از این شرایط به مراجع می دهد.
هدف مشاوره را که دربالا اشاره شد و همان حل مشکلات مراجع است می توان در تمام مراحل تحصیلات رشته مشاوره که شامل کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مشاوره پیگیری کرد. اما در مقطع دکتری رشته مشاوره با رویکرد جدیدی مورد توجه قرار می گیرد. این رویکرد، رویکرد تحقیق و پژوهشی است.
مراحلی که دانشجو مقطع دکتری باید طی کند تا بتواند مدارک خود را بگیرد عبارتند از ؛
- گذراندن 32 واحد درسی نظری
- قبولی در آزمون جامع مشاوره
- تدوین رساله ( بخش پژوهشی)
- موضوع رساله باید در جهت حل مشکلات و ضعف های جامعه باشد.
فارغ التحصیلان مقطع دکتری مشاوره می توانند در کلیه مشاغلی که دارندگان کارشناسی و کارشناسی ارشد استخدام می شوند، مشغول به کار شوند. همچنین آن ها می توانند در مشاغل مربوط به حوزه های پژوهش و تحقیق مثل مطالعات نظری، کارهای عملی فردی و گروهی و تحقیقات بنیادی جذب شوند یا در دانشگاه به تدریس این رشته بپردازند.
تعیین منابع برای آمادگی آزمون دکتری مشاوره برای داوطلب بسیار متغیر است. منابع با توجه به وضعیت علمی و شرایط مختلف محیطی داوطلب و متقاضی مشخص می شود. برای آگاهی از منابع مناسب، داوطلب می تواند به سراغ مشاوری آگاه و توانمند برود.