رشته علوم تربیتی جز رشته هایی است که درباره ماهیت آن مناقشاتی میان دانشمندان است و دانشمندان نگاه های گوناگونی به این رشته دارند. تعریف علوم تربیتی یا همان علم تربیت ( Pedagogy ) همانند تعریف تربیت ( Education ) با دشواری ها و پیچیدگی های بسیاری همراه است.  در دایره المعارف در تعریف تربیت آمده است : علم تعلیم و تربیت یا همان پداگوری وظیفة فردی است که اداره و هدایت اطفال را به عهده داشته است.

رشته علوم تربیتی در ایران بسیار به رشته های دبیری نزدیک است و هدف آن تربیت افراد است. در مقطع دکتری رشته علوم تربیتی دارای گرایش های مختف است. گرایش های علوم تربیتی عبارتند از :

  • دکتری تکنولوژی آموزشی
  • دکتری آموزش عالی
  • دکتری مدیریت آموزشی
  • دکتری برنامه ریزی درسی

معرفی دکتری گرایش تکنولوژی آموزشی:

با رویکرد جامعه اطلاعاتی تکنولوژی یا فناوری به مجموعه تجهیزات سخت افزاری، ساختارهای سازمانی و ارزش های فرهنگی گفته می شود که در جامعه وجود دارد و تکنولوژی آموزشی شامل مجموعه فناوری هایی است که با آموزش سرو کار دارد. در تعریفی می توان گفت ، تکنولوژی آموزشی  یک روش اصولی و منطقی برای حل مشکلات آموزشی و برنامه ریزی درسی است که با نوعی تفکر منظم و علمی همراه است.

فارغ التحصیلان مقطع دکتری تکنولوژی آموزشی می توانند در مراکز مختلفی مشغول به کار شوند. آن ها می توانند به عنوان مدرس و هیات علمی در دانشگاه های مختلف و موسسات آموزشی تدریس کنند. در موسسات دولتی و خصوصی به عنوان مدیر اجرایی پروژه فعالیت کنند. علاوه بر آن می توانند در حوزه های آموزش و پرورش، صدا و سیما، بخش های آموزشی نیروهای مسلح و بخش های آموزشی صنایع مشغول شوند.

معرفی دکتری گرایش آموزش عالی:

دکتری گرایش آموزش عالی در ادامه کارشناسی ارشد همین رشته وجود دارد. هدف این رشته آموزش متخصصانی برای آموزش و پژوهش در کلیه زمینه های مسائل و معضلات دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور تا سطح ملی  به جهت بهبود شرایط و پیشرفت نظام آموزش عالی است.

معرفی دکتری مدیریت آموزشی

دکتری مدیریت آموزشی دانشی است که با به کار گیری روش های علمی به بررسی ویژگی ها و توضیح عناصر سازمانی و روابط بین آن ها در سازمان های آموزشی می پردازد. درواقع این افراد در سطح دانشگاه ها مشغول به کار می شوند و در قالب هیات علمی در دانشگاه های کشور استخدام می شوند.

فارغ التحصیلان تمامی رشته ها می توانند در کنکور دکتری مدیریت آموزشی شرکت کنند.

معرفی دکتری برنامه ریزی درسی

در این رشته تلاش می شود متخصصانی در زمینه آموزش و پژوهش تربیت شود. رسیدگی و بررسی به مسائل درسی و آموزشی یکی از مباحث عمده و مهمی است که در دکتری برنامه ریزی درسی مورد توجه قرار می گیرد. برنامه درسی در دو حوزه معنا می شود: الف) حوزه تهیه برنامه درسی که برنامه تحصیلی درسی یک سال یک پایه تحصیلی را تدوین می کند، ب) بررسی پیچیدگی ها و مبناهای علمی برنامه ریزی درسی.

دانش آموختگان دکتری برنامه ریزی درسی می توانند در هر دو حوزه فعالیت کنند. دروس دوره دکتری برنامه ریزی درسی عبارتند از برنامه ریزی درسی (1)، برنامه ریزی درسی (2)، اقتصاد و تعلیم و تربیت، برنامه ریزی آموزش ابتدایی و ...